Schimbarea regulilor va face posibilă izolarea parlamentarilor unguri. Deputații din Partidul Popular European (PPE) au făcut un pas mai aproape de excluderea partidului Fidesz al prim-ministrului maghiar Viktor Orbán din grupul lor, după ce au convenit noi reguli de suspendare, potrivit oficialilor și parlamentarilor.
Regulile, convenite vineri într-o ședință cu ușile închise vineri de liderul grupului Manfred Weber și șefii delegațiilor naționale ale PPE, ar permite grupului să suspende un întreg partid membru, mai degrabă decât un singur europarlamentar.
Se așteaptă ca regulile să fie aprobate de majoritatea necesară de două treimi la o reuniune de grup miercuri viitoare. Odată ce noile reguli sunt în vigoare, mai mulți oficiali și europarlamentari s-au declarat încrezători că grupul va vota pentru suspendarea fracțiunii Fidesz, de 11 membri – deși nu a fost încă stabilită o dată pentru un astfel de vot.
Dacă ambele voturi vor fi împotriva partidului Fidesz, acesta ar marca un moment semnificativ în relațiile dintre partidul maghiar și familia politică europeană de centru-dreapta. Relația a fost multă vreme frământată, din cauza atacurilor oficialilor Fidesz asupra liderilor și politicilor PPE și a preocupărilor legate de statul de drept în Ungaria.
„Suntem acum pe drumul cel bun pentru a suspenda toți europarlamentarii Fidesz din grup”, a declarat Christophe Hansen, șeful delegației luxemburgheze a PPE, care a participat la întâlnirea cu Weber. „Acei europarlamentari vor putea în continuare să depună amendamente”.
Fidesz a fost suspendat din calitatea de membru al partidului PPE din martie 2019, dar deputații săi rămân parte a grupului PPE din Parlamentul European, în ciuda mișcărilor unor alți membri centristi de a-i da afară.
Mișcarea de a modifica regulile de suspendare a fost pusă în mișcare după ce PPE l-a sancționat pe Tamás Deutsch, șeful fracțiunii Fidesz din Parlament, în decembrie, pentru compararea comentariilor lui Weber cu lozincile Gestapo și ale poliției secrete din era comunistă a Ungariei.
Incidentul a stârnit indignare în rândul multor europarlamentari PPE care se săturaseră de provocările din partea partidului Orban. Aceștia s-au plâns că normele privind suspendarea sunt învechite și au dorit să poată forța o întreagă delegație de europarlamentari.
Încercările anterioare de a suspenda pe Fidesz din grupul parlamentar sau de a-l expulza complet din alianța partidului PPE au determinat reticența de a acționa de către membrii guvernului democrați creștini (CDU) și ai partidului său bavarez CSU.
Întrebat luna trecută despre Fidesz, noul lider CDU, Armin Laschet, a prezis negocieri dificile, dar nu a declarat clar dacă va da afară partidul maghiar din PPE.
„Cred că avem nevoie de unguri și polonezi în Uniunea Europeană. Nu vreau să se îndrepte spre radicalismul de dreapta. Dar PPE are condiții clare. Și vom cere ca Viktor Orbán să le respecte”, a declarat el pentru televiziunea germană ZDF.